Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Μαγειρεύοντας σάλτσα μήλου [Project 110]





Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα! Πόσο μάλλον όταν τα μήλα είναι βιολογικά από τον κήπο του μπαμπά! Πέρσι είχα κάνει την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω σάλτσα μήλου (applesauce) για να απολαύσω το Φθινόπωρο και να μοσχοβολήσει το σπίτι αλλά φέτος πιστεύω ότι τελειοποίησα τη συνταγή μου και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας!










Θα χρειαστούμε:
- μήλα (πράσινα, κόκκινα ότι έχετε, αλλά σαν του μπαμπά μου δεν θα είναι χιχι)
- μαύρη ζάχαρη (για τα μήλα που βλέπετε έβαλα 4 κουταλιές της σούπας)
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο













Αρχικά καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Το εργαλείο της photo είναι από το ikea και ομολογώ μου έκανε πιο εύκολη τη ζωή αλλά αν δεν το έχετε μη σκάτε γιατί ούτως ή άλλως θα διαλυθούν.
















Ζεσταίνουμε καλά ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τα μήλα.














Κάνουμε λίγο χώρο στη μέση και βάζουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.


















Μόλις αρχίσει να λιώσει η ζάχαρη ξεκινάμε και το ανακάτεμα με τα μήλα. Εδώ σταματήστε και απολαύστε λίγο τα αρώματα του μήλου που καραμελώνει! Δεν είναι υπέροχο το Φθινόπωρο;
















Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε ζεστό νερό (ιδανικά από τον βραστήρα) μέχρι περίπου τη μέση από τα μήλα και σιγοβράζουμε.















Μετά περίπου από κανένα τεταρτάκι και εφόσον έχουν μαλακώσει καλά τα μήλα, πολτοποιούμε το μείγμα με το ραβδο-μπλέντερ. Προσοχή γιατί ότι πιτσιλάει καίει πολύ!

















Μόλις κάνουμε τα μήλα σάλτσα ή πουρέ μήλου ας πούμε, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Μια κουταλίτσα για δοκιμή είναι ότι πρέπει σε αυτή τη φάση! Είναι ένα όνειρο!













Αφού κρυώσει καλά το φυλάμε σε βάζα και φτιάχνουμε άπειρες συνταγές γλυκιές και αλμυρές! Το ονειρεύομαι ήδη σε κέικ, σε πιτάκια αλλά και σε ένα ωραίο πιάτο χοιρινού! Προς το παρόν το άλειψα σε μία φρυγανιά για να απολαύσω τον Κυριακάτικο καφέ μου τώρα που το σπίτι μοσχοβολάει!










Καλή εβδομάδα!

36 σχόλια:

  1. Πο πο... Μου τρέχουν τα σάλια, Κατερίνα. Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είναι και πανεύκολο Γεωργία αρκεί να καθαρίζει μήλα γρήγορα!
      Ε τρως και κανένα κομματάκι στην πορεία!

      Διαγραφή
  2. Τελεια η συνταγη Κατερινα μου!! Κι οτι εψαχνα μια δοκιμασμενη συνταγη!! την κρταω για δοκιμη!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρώ πολύ να τη δοκιμάσεις Ελπίδα μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω την σάλτσα μήλου. Δίπλα σε μπιφτεκακια είναι όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μπιφτέκια ε; Ακούγεται πεντανόστιμο και εναλλακτικό!
      Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία Ζωγραφιά μου!

      Διαγραφή
  4. είναι πολύ νόστιμο ...τρώγεται και σαν επιδόρπιο ...
    καλή εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα ανακάλυψα χτες ότι και με γιαούρτι κάνει το πιο εύκολο και χωνευτικό επιδόρπιο! Ότι πρέπει μετά από ένα βαρύ γεύμα!

      Διαγραφή
  5. Mmmm. They look so delicious. I've never made apples into sauce this is a great recipe and one that I can try. Thanks Katerina, pinning it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. It's a nice way to preserve the apple taste instead of making a classic jam Mary!
      I'm so glad you're going to try it!

      Διαγραφή
  6. Πωπωπωπω φαίνεται τέλεια και είμαι σίγουρη πως θα μυρίζει και υπέροχα!!! Pinάρεται η συνταγή για άμεση παρασκευή. Φιλιά κι ευχαριστούμε Κατερίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοσχοβολάει Φθινόπωρο! Μπορείς να βάλεις και λίγο κανέλα αν την προορίζεις μόνο για χρήση σε γλυκές παρασκευές Χριστίνα. Θα γίνει όνειρο!

      Διαγραφή
  7. Φαίνεται πολύ νόστιμο λέω να το κάνω ευχαριστούμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις! Αν ξέρεις πως να αποστειρώνεις και να σφραγίζει βαζάκια θα σου κρατήσει τέλεια όλο το χειμώνα!

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσει τρελά η ιδέα του applesauce!!! Ισως να μπορώ να την βάλω και σε μία πάστα φλώρα.. ;) Αν και δε ξέρω τι θα μείνει γιατί με βλέπω να τη κουταλίζω!! χαχαχα Μέσα στο Σ/Κ θα φτιαχτεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια ιδέα Ελεάνα! Έχω και απίστευτη συνταγή για πάστα φλώρα! Μου βάζεις ιδέες και δεν βλέπω να μου φτάνει η ποσότητα που έφτιαξα!

      Διαγραφή
  9. Εντάξει...μύρισε φθινόπωρο!!! Και μου τρέχουν τα σάλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε φρυγανίτσα ή ψωμάκι είναι το τέλειο κολατσιό για παιδάκια Χριστίνα! Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  10. Δεν την ειχα ξανακούσει τη σάλτσα μήλου. Ειναι πολυ εύκολη η συνταγη που μας έδειξες. Μμμμ μυρίζει φθινόπωρο 👌😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν άπειρες συνταγές Λαμπρινή στο internet που τη χρησιμοποιούν σαν βάση για γλυκά αλλά και αλμυρές συνταγές! Βέβαια και με το κουτάλι από το βαζάκι τρώγεται!

      Διαγραφή
  11. Έχω λατρέψει την σάλτσα μήλου απ'όταν την ανακάλυψα γιατί κάνει τα γλυκά πιο υγιεινά! Και τώρα που είναι η εποχή τους επιβάλλεται για να κάνουμε σπιτική σάλτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ έχω εντυπωσιαστεί Μαρία μου! Και η γεύση που δίνει είναι απερίγραπτη!

      Διαγραφή
  12. τι λες τωρα!!! δεν το ηξερα αυτο. παω για μηλα γτ τρελαινομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε και λίγη κανέλα Κεϊλάνης Ζήνα είναι τέλειος συνδυασμός και θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι σου!

      Διαγραφή
  13. Πωπωωωω!! Κατερίνα φαίνεται υπέροχος ο πουρές μήλου...κρατάω τη συνταγή!!
    Την καλημέρα μου και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Κική μου! Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και στην υπέροχη τούρτα που μας προτείνεις!

      Διαγραφή
  14. φαίνεται πολύ νόστιμη -και πολύ εύκολη!! Αγαπάω τα μήλα, είσαι τυχερή που έχεις μηλαράκια από τον μπαμπά :) Pinάρεται και θα δοκιμαστεί πάραυτα. Εχω βρει κατά καιρούς πολλές συνταγές με applesauce και μου εχει μείνει απωθημένο. Ευχαριστούμε και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες στην παρέα μας! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή και ελπίζω να σε ικανοποιήσει και γευστικά!

      Διαγραφή
  15. Όσο πας γίνεσαι και καλύτερη βρε Κατερινάκι!Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίρνω έμπνευση από του καλύτερους χαχα! Περιμένω γευστική κριτική!

      Διαγραφή
  16. apple butter το ονομάζουν τα αμερικάνικα food blogs και όχι άδικα....ξεκινώντας επίσης από την applesauce,κατέληξα να φτιάξω αυτό το βουτυρόμηλο,στο οποίο ιδανικά βάζω apple cider αντί νερού και στο τελείωμα σιρόπι ελ. καφε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Wow ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση! Φαντάζομαι γεύση με το apple cider και τον καφέ! Απογείωση! Έρχομαι βόλτα στο blog σου να χαζέψω!

      Διαγραφή
  17. σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια! η αλήθεια είναι πως μετά από σχεδον 10 χρόνια το blogging με έχει κουράσει πια,μα δε μπορω και να το παρατήσω,το cook the book το έχω κάπως σαν παιδί μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα εσύ είσαι παλιά καραβάνα που λέμε! Καταλαβαίνω την κούραση σου αλλά σκέψου και εμάς! Που θα βρίσκουμε έμπνευση και τέλειες συνταγές; Keep up the good work!

      Διαγραφή
  18. Μμμμμμμμμ Κατερίνα μου γράφω την συνταγή και ανυπομονώ να τη δοκιμάσουμε! Φαίνεται πεντανόστιμη και φαντάζομαι και πως θα μοσχοβολάει! Διάβασα ότι τρώγεται και σαν επιδόρπιο με γιαούρτι και ζήλεψα! Πολλά γλυκά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμάζω και ανάρτηση στο προσεχές μέλλον σε έκδοση μηλοπιτάκι, οπότε όταν το φτιάξεις έχε στο νου σου να κρατήσεις λίγο για να τα δοκιμάσεις!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...